Bejelentés


Vízimanó úszóklub Nyíregyház A víz fejlődésünk bölcsője

 

Előítéletek a babúszás tekintetében-szemben a tényekkel

 

Az elmúlt években számtalan cikk, riport, tv reklám, rövid film segítségével ismertettük meg a babaúszás lényegét, az emberekkel.Magam és kollégáim nevében állíthatom,hogy igen nehéz feladat a fejekben lévő előítéleteket megváltoztatni, de ez is a munkánk része.

Most ezt szeretném megpróbálni.

Szembeállítok néhány gondolatot, amelyet nap mint nap hallok az érdeklődőktől, a kételkedőktől, vagy csupán az „emberek beszélik”.

 

Uszodaválasztás:

Hallani egyik másik helyről valótlan, higiénés körülményekről. Egy ilyen intézmény csak hivatalos ÁNTSZ engedéllyel működhet, és az előírások betartását rendszeresen ellenőrzik, másrészről számunkra a gyermekek egészsége minden anyagi haszonnál fontosabb.

 

A víz hőfoka:

 

Túl hideg a víz, beteg lesz a gyerek. Egy medencére ezt a terheltség, gépészet, vegyszerezés paraméterei alapján szintén a hivatal határozza meg, s azt be kell tartani. A gyermekek nem a hőfok miatt betegednek meg, hanem vagy a szokatlansága miatt, vagy a melegebb vízben lévő baktériumok miatt.

Ha a gyermeket megfelelően előkészítjük a vízi foglalkozásra, betartjuk, amit az oktató a tájékoztatón javasolt, nem lesz beteg. A vízből pedig hideg, max. 30Cfok esetén nem kaphat el fertőzést, hiszen éppen ezért határozzák meg az előírt hőfokot, mert melegebb vízben a bacilusok hatványozottan szaporodnak, a kicsik szervezete még nem elég ellenálló a bacilusokkal szemben.

Tehát a víz minél hidegebb, gyermekünk annál edzettebb lesz.

 

Úszásoktatás:

 

Minek egy kisbabát úszni tanítani, még menni se tud? Nem. Szó nincs úszásoktatásról! Csupán a gyermekek mozgásfejlődésének felgyorsításáról van szó, mely sok más egyéb területen is kifejti hatását.

Idegrendszer, kommunikáció, szocializáció, immunrendszer…

A Babaúszás egy olyan családi vízi foglalkozás, ahol tudatosan kialakított játékrendszerrel építünk fel egy nevelési programot a vízben

A baba és a víz kapcsolata különleges, 9 hónapig élt az anya méhében nyugalomban, biztonságban mielőtt megszületett.

 A vízzel történő érintkezés minden babában felidézi ezt az időszakot és a medencében szüleik kezében újra ezt élik át, a víz és a szülők nyújtotta biztonságot.

Minél hamarabb kezdünk egy babával babaúszásra járni, annál élénkebb lesz benne ez az emlék éppen ezért már 3 hónapos kortól el lehet kezdeni a foglalkozást.

A kezdés időpontját az első kötelező oltások is befolyásolhatják, mert minden baba szervezete másképp reagál rájuk. „A korai kezdés a babák búvár reflexe miatt is ajánlott, de nem azért mert idővel ez a reflex teljesen elvész, hanem azért mert ahogy növekednek a babák a légzési reflex erősebb lesz és ezzel tovább tart visszahozni a babák víz alatti képességeit.

 


Ez a reflex velünk születik, és a babáknál akkor lép fel, ha vízbe kerül az arcuk, ilyenkor elzáródik a légcsövük és az orrukon át levegőt fújnak ki, de ahogy cseperedünk és fejlődik az idegrendszerünk ezt a reflexet háttérbe szorítja a légzési reflex, de nem vész ki, gondoljunk csak arra hogy amikor megmossuk az arcunkat reggel ébredés után, mi sem nyelünk közben vizet.


A babák is így reagálnak azzal a különbséggel, hogy habár mi reggel megfontoltan, de nem tudatosan cselekszünk, ok pedig egyszerűen csak reflexesen!


A búvár reflexnek, és a víz alatti mozgásnak köszönhetően tudjuk erősíteni a babák légző izmait, fokozni tudjuk a tüdő kapacitását.

 

 

Csoport: Ha sokan vannak az a baj, ha kevesen az a baj.


Kérem, kinek mi az igénye, de tény, hogy e kéttípusú foglalkozás, mást nyújthat. Ha kevesen vannak, akkor több ideje jut az oktatónak egy babával speciálisan egyedien foglalkozni. Így jobban megismeri az egyéniségét, és hamarabb sikerül egy-egy feladatot megoldani a családnak.


Amennyiben a csoport nagyobb, akkor a közös játékok szórakoztatóbbak, és egymástól is önállóan ellesnek néhány dolgot a gyerekek.


Remélem sikerült picit, rendet tenni ismét a kétségek között.


Minden kedves szülőnek azt javaslom, ha picit is érdeklődik a téma iránt, keresse fel azokat a helyszíneket, ahol oktatnak babaúszást és vegye igénybe az ajándék próbaóra,illetve, az otthoni, személyre szabott felkészítés lehetőségét.


Ismerkedjen meg az oktatóval, a körülményekről ne mást, hanem mindig az illetékest kérdezze.


Ezeket betartva, biztos vagyok benne, hogy mindenki a gyermeke érdekeit tartja szem előtt, és helyes döntést fog hozni.

 Kellemes lubickolást kívánok!Üzenetküldés
Megadott emailcímre elküldjük bemutató kisfilmünket !

E-mail címed:
Szöveg:Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!