Bejelentés


Vízimanó úszóklub Nyíregyház A víz fejlődésünk bölcsője

Vélemény

 

 

1.)


A csecsemőúszás mint program, jót tesz a babának és a mamának egyaránt. Egyáltalán nem tapasztaltam az elmúlt 7 év alatt - kb. azóta viszik úszásra a csecsemőket- hogy többször jelentek volna meg bármilyen fertőzéses eredetű problémával, mint az úszni nem járók.


Az viszont tény, hogy ügyesebben mozognak ezek a kicsik, másrészt társasághoz, nyüzsgéshez szoknak.


6. hónapos korban viszi a legtöbb szülő babáját az uszodába, ebben az életkorban még könnyen vízbe szoktathatók a csecsemők.

Persze van amelyik nehezebben.

Azt tanácsolnám, először menjenek el és nézzék meg az uszodát, az edzőt, az öltözőhelyiséget is.

Ha megtetszett, kezdjék el otthon a vízhez szoktatást a nagy fürdőkádban, sok vízzel és a víz hőmérsékletét fokozatosan csökkentsék az uszodaira ( ezt a látogatáson kérdezzék meg ).


Így az első alkalom nem lesz annyira minden szempontból új, néha rossz élmény. Hogy mikre figyeljenek azt mindig az edző mondja meg a gyakorlatok során.


Meggyőződésem, hogy egészséges csecsemőnek nincs szüksége külön tornára.(Pláne ha úszni is viszik ).

 

A csecsemő és a kisded állandóan mozog, kísérletezik, felfedez.

Inkább arra fontos figyelni, hogy ehhez korának megfelelő méretű és balesetmentesen kialakított tér legyen.

Dr. Gömöri Ágnes

 2.)


Szeretnénk pár gondolatot megosztani azokkal, akik érdeklődnek a babaúszás iránt, bizalommal, esetleg kételyekkel fordulnak felé.

 

Mint szülők kerültünk kapcsolatba a babaúszással, de most mint pedagógusok (Ildi: óvodapedagógus, Szilvi: óvodapedagógus – tanító) mutatjuk be. A gyermekek életében általában az óvoda az első mérföldkő, ahol nagyobb közösségbe kerülnek.

Akinek gyermeke rendszeresen jár babaúszásra, folyamatosan részévé válik egy kis közösségnek, amelyben jól érzi magát, elsajátítja értékeit, felveszi szokásait. A rendszeresség biztonságérzetet nyújt számukra. Alkalmazkodó képessége fejlődik azáltal, hogy társaival szemben toleránsnak kell lenni.

Vannak feladatok, amikor várakozni kell, fontos a türelem, vagy olyan játékok, amikor az eszközökön meg kell osztozni.

Ezáltal fejlődik szociális képessége, mert míg otthon minden játék az övé, itt csak annyit vesz el, hogy másnak is jusson, s ha úgy alakul, cserélni is kell, figyelni kell egymásra.

Kommunikációs képességük is fejlődik, életkoruknak megfelelően elkezdenek „beszélgetni egymással”. Mindez persze több hónap alatt alakul ki, és egy idő után a gyermek már vágyik a közösségbe.

 3.)


Az úszásoktatónak nem kis feladata, hogy ilyen pici gyermekek érdeklődését óráról órára fenntartsa. A gyerekek lelkivilága nagyon eltérő, de egy dolog mindenki számára nagyon fontos: a DÍCSÉRET.

 

Ezáltal elismerik teljesítményét, nő az önbizalma a bátortalanabb gyermekeknek is. Itt szeretnénk azt a tévhitet eloszlatni, hogy a bátortalanabb, félős gyerekeket kiskorukban ne vigyék közösségbe. De igen!

Egy személyes példa: Kisfiam, Bence egy nagy ijedtség következményeképpen nagyon félős lett. Sokkal toleránsabbnak kellett lennünk vele, többet dicsértük, és igyekeztünk folyamatosan sikerélményhez juttatni.

Ennek nagyon jó táptalaja a babaúszás, mert itt sikerélményekben bőven van részük a gyerekeknek. Jó érzés a szülőknek azt látni, hogy gyermekeiknek mekkora boldogság az, hogy bizonyos gyakorlatokat ügyesen, esetleg önállóan megoldanak, és ezért mindenki előtt dicséretben részesülnek.

Az érzelmi gazdagodáson túl, ezeken az órákon rengeteg énekkel, mondókával megismerkednek, mert minden gyakorlathoz társul 1-1 belőlük. Ezáltal fejlődik zenei képességük és ritmusérzékük.

Ezek a foglalkozások az óvodai nevelés és oktatás több területén visszaköszönnek, és az idejáró gyerekeknek majd biztosan előnyére válnak:

-Itt már játékos formában ismerkednek a színekkel és az irányokkal.

-Jelentősen fejlődik kézügyességük: „kislabdafogás, kikapaszkodás”.

-Megismerkednek saját testükkel, mozgásuk ügyesebb, gyorsabb lesz.


-Edzettebbek lesznek hasonló korú társaiknál.

-Erősödik önfegyelmük, mert 30 percig figyelni kell.

Itt ne gondoljon senki katonás rendre, nekik ez csak játék, mindenkinek lehet rossz napja, és ezt mind mi szülők, mind pedig az oktató figyelembe vesszük, sőt különböző érdekes játékokkal igyekszünk élvezetesebbé tenni ezt a napot is.

Iskolás korra vonatkozóan pár hasznos dolgot szeretnénk kiemelni.

Sok gyereknek gondot okoz, hogy 45 percig kitartóan figyeljen. Ezek a gyerekek már itt 30 percig képesek rá. Valószínű, hogy ezt az akadályt könnyebben veszik az iskolában.

Finommotorikai fejlesztésük ezeken a foglalkozásokon elkezdődik, ami az írástanulásnál rendkívül fontos lesz, emellett rajz és technika órákon is hasznát veszik.

Reméljük sikerült eloszlatnunk a kételyeket. Nekünk is gyermekeink harmonikus fejlődése a legfontosabb, szeretnénk boldog gyermekkort biztosítani számukra, amelynek a babaúszás is része.

Hogyan éri el ezeket Betty? Rendszeresen visszatérő gyakorlatokkal, amit tudunk , hogy a babák életében a rendszeresség nagyon fontos.

Sok- sok ének, mondókázás színesíti az órákat, a baba összeköti ezeket, mind -mind a vele együtt végzett mozgásokkal.

 Rengeteg színes, érdekes eszköz, játék, segít a"mókázásban".

A legszebb az egészben, hogy a babák ezt élvezik, észrevétlenül tanulnak meg helyesen levegőt venni, kar láb együttes használata is könnyebben megy.

Kiemelném Betty pontos odafigyelését babák és anyukák felé.

Igen, anyukák, mert elsősorban Te, kedves anyuka - apuka vagy a manóddal, és tőled fogja kapni a helyes technikát, Betty felügyelete mellett.

A babaúszás egy jó program, kellemes kikapcsolódás, anyuka, baba számára, ami színesíti TE és BABÁD mindennapjait.

A csecsemők természetes közege a víz, mert emlékezteti őket az anyaméhben eltöltött időre. A megfelelő minőségű és hőfokú vízben megnyugszanak, könnyedén lebegnek.

Ráadásul még birtokukban van az úgynevezett búvárreflex is, ami azt jelenti, hogy víz alá kerülve az orrukból kifújják a levegőt, és zárják a garatot.

Persze ez csak pillanatnyi és rövid ideig tart, de gyakorlással fejleszthető. Igaz, hogy a babák nem tanulnak meg úszni önállóan egyedül, de anyuka vagy az apa segítségével intenzíven mozognak a vízben és az oktató irányításával, élvezik a víz alá merülést is.

Miért jó ez? Mert már három hónapos kortól a vízben sokkal intenzívebben mozognak, mint a szárazföldön, és nemcsak a tüdejük, légző izmaik fejlődnek, ezek a babák kiegyensúlyozottabbak, edzettségi szintjük nő, ellenálló képességük fokozódik a fertőzésekkel szemben. Könnyebben tanulnak meg egyéb mozgásformákat is.

Ódákat lehetne zengeni a hasznosságáról, amit most nem tennénk meg, inkább javasoljuk, hogy próbálják ki!

 

 

 Dr. Czeizel Endre ajánlásával:


"A fogamzáskor a két ivarsejt kromoszómáiban lévő gének újrarendeződéséből lesz az a genetikai tervrajz, amely az Új Életnek a kiindulópontja. De ahogy építendő házunk tervrajzát lehet jól és rosszul valóra váltani, úgy lehet gyermekeink tervrajzát elrontani - vagy éppen javítani.


Az orvosgenetikus tudja leginkább: a gének csak a lehetőségek határait határozzák meg, hogy ezen belül mi fog megvalósulni, az a külső hatásoktól függ. S e külső hatások legfőbb irányítói és felügyelői a szülők.


Tisztában kell nekik azzal is lenniük, hogy az emberi agy kétharmada a születés után alakul ki, éppen ezért a szülői szeretet, babusgatás, szellemi és testi adottságok tudatos fejlesztése alapvetően meghatározza gyermekeik későbbi sorsát.


A test és lélek-szellem szoros egysége miatt a csecsemők és kisedek mozgásigényének természetes kielégítése és fejlesztése - például az élőlények legtermészetesebb közegében: a vízben, - életre szóló jótéteménye lehet életüknek.

 

 Üzenetküldés
Írd le saját véleményed :

E-mail címed:
Szöveg:Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!