Bejelentés


Vízimanó úszóklub Nyíregyház A víz fejlődésünk bölcsője

Az epilepszia és a gyerekek

 

 

 Az epilepszia rohamszerűen jelentkező, majdnem mindig eszméletvesztéssel járó, kóros agyi izgalmi állapot, amit esetleg egyéb rohamszerű motoros, érző vagy vegetatív jelenségek kísérnek.

 

 

Földünkön minden kétszázadik ember epilepsziás. Az emberi agyban állandó elektromos kisülések és gátlások zajlanak le, amik normális esetben egyensúlyban vannak – így képzelhetjük el legkönnyebben ezt a betegséget.

 

 

Azonban valamely kiváltó tényező hatására az agy bizonyos területén levő agysejtek átmenetileg kiszabadulnak az őket körülvevő sejtek gátlása alól, és egyszerre elkezdenek kisülni, mint egy kondenzátor.

 

 

Attól függően, hogy ez a kóros kisülés az agy mely részén keletkezik, a tünetek igen változatosak lehetnek.

 

 

A mozgásban, az érzékelésben, beszédben, tudatállapotban, a magatartásban, a vegetatív funkciókban (légzés, szívműködés) egyaránt megnyilvánulhatnak.

 

 

Lehetnek negatív vagy pozitív irányúak (például beszédelakadás, vagy ellenkezőleg, hangadás, megmerevedés vagy rángatózás).

 

 

Hátterében, némely esetben valódi eltérést lehet találni, pl. agyfejlődési rendellenességet, szülés körüli vagy később szerzett traumás heget, helyi vérellátási zavart, agyi fertőzést vagy daganatot. Máskor anyagcserezavar mutatható ki (alacsony vércukorszint).

 

 

Sokszor viszont semmilyen kézzelfogható okot nem találunk. A roham alatt az agy felszínéről vagy mélyéből elvezetett abnormális elektromos jelenség rendszerint elektroenkefalográfiával (EEG) kimutatható.

 

 

 

 

Az epilepszia fajtái

 

 


 Az epilepszia gyűjtőfogalom, sokféle eredetű, megjelenésű betegség tartozik e körbe.


Az epilepsziákat sokféleképpen csoportosítják; eredet szerint, (örökletesek, vagy szerzett agykárosodás következtében kialakultak);


klinikai tüneteik alapján;


az EEG alapján;


az első roham jelentkezésének időpontja szerint (a 30. életév után jelentkezésnél késői epilepsziáról beszélünk).

 

 


Jelen cikkben a klinikai kép alapján történő csoportosítást választottuk.

 

 

 

 

 Generalizált rohamok Első formája a grand mal epilepszia:

 


ez a mindenki által jól ismert kép az egész testre kiterjedő görcsökkel, eszméletvesztéssel jár.


A rohamot a beteg megérezheti, ezt nevezzük aurának.


Ezután tör ki az elvágódással járó roham, ami közben fel is ordíthat a beteg, majd légzésszünet alakul ki.


Néhány másodperc múlva az egész testre kiterjedő rángások jelentkeznek, a beteg szája habzik, elharaphatja a nyelvét, esetleg vizeletét, székletét maga alá engedheti.


A rángások percekig tartanak. Amikor megszűnnek, a tudatzavar még egy ideig megmarad, az eszméletvesztés fokozatosan megy át ködös ébrenlétbe, majd a tudat feltisztul.


A beteg a rohamra, illetve a roham utáni időre nem emlékezik vissza.


Kiváltó tényezője lehet az alvásmegvonás vagy az ismételt fényinger (pl. diszkó, megvilágított alagútban való utazás, tévénézés stb.).

 

 

 

 

 

 Másik formája az úgynevezett status epilepticus:

 


ilyenkor az egymás utáni rohamok közti szünetben a beteg nem nyeri vissza teljesen az eszméletét.


Ez a forma életveszélyes állapot: anyagcserezavarral jár, oxigénhiány alakulhat ki, ami károsítja az agyat, és halálos kimenetelű lehet.

 

 

 Harmadik formája az úgynevezett absence, ekkor a tudatzavar igen rövid ideig tart, és eszméletvesztés nem jön létre.


Ezek a rohamok a gyerekkorban gyakoriak; és ezen belül is tudjuk, hogy melyik fajtája milyen életkorra jellemző.

 

 Az egyszerű forma: az iskoláskor epilepsziája. A tudatzavar csak néhány másodpercig tart, a gyerek egy pillanatra abbahagyja tevékenységét, mereven maga elé néz, majd félbehagyott tevékenységét ott folytatja, ahol megszakadt, de a beteg maga az „elbambulást” nem veszi észre.

 

 Absence: a beteg befolyásoltnak látszik, álomszerű állapotban van, lassan reagál, válaszol, de cselekedetei sokszor értelmesek.

 

 BNS-görcsök: legtöbbször az első életévben kezdődnek. Oka lehet fejlődési rendellenesség, szülés körüli károsodás, az agy veleszületett megbetegedései.

 

Jellegzetessége a gyors, előre irányuló, rángásszerű mozgás; a fej hirtelen bólint, ezzel egy időben a csecsemő előre és oldalra veti karjait, az egész test összerándul, a beteg karjait felemeli és behajlítja a mohamedán köszöntéshez hasonlóan.

 

Ezért nevezik salaam rohamnak is. Akár óránként 100-szor is megismétlődhet.

 

 Ismerjük még az elvágódásos rohamot, ami többnyire az 1-9 éves fiúk betegsége. A tünet néha csak rövid bólintás, de néha a gyerek összecsuklik vagy előrebukik a földre.

 

A tudatállapot általában nem befolyásolt. Serdülőkori epilepszia esetén a rohamok általában a második évtizedben jelentkeznek, rövid, hirtelen, heves, rendszertelen rángások jellemzik.

 Részleges (parciális) rohamformák Ezekre a rohamokra jellemző, hogy nem az egész testre terjednek ki, csak az egyes testrészeken jelennek meg.


Ám másodlagosan átterjedhetnek az egész testre (szakszóval generalizálódhatnak). Mindig az agy helyi elváltozására utalnak, tehát tüneti epilepsziák.

 

A részleges roham mindig arra kötelezi az orvost, hogy keresse a háttérben megbúvó kórfolyamatot. A roham kezdete és a megjelenés helye segít annak behatárolásában, hogy az agy melyik részén kezdődik a roham.

 

 

 Hogyan állítják fel a diagnózist? Legfontosabb a rohamok kezdetének, kiváltó tényezőinek és lefolyásának pontos leírása és elemzése.


Segít, ha a neurológus szakembernek is módja van a rosszullét észlelésére akár személyesen, akár videofelvételről.


A vizsgálatok közül legjelentősebb az agyi elektromos tevékenység regisztrálása.


Egymagában az EEG nem bizonyítja ugyan az epilepsziát, de a kóros görbe és a rohamjelenség összevetése már igen.


Ezen túlmenően segít az epilepszia csoportokba osztásában, a gyógyszerhatás lemérésében, a lefolyás követésében.


Egyes élenjáró neurológiai centrumokban, már hazánkban, is modern videokamerás rendszerrel összekötött EEG készülék található, ahol együtt rögzítik a rohamot és az EEG-t.


Ez az új technika lehetővé teszi a rohamok objektív megfigyelését, többszöri elemzését, így nagymértékben előrelendítette az epilepszia kezelését és egyben kutatását is.

 

 

 

 

 

Kezelés

 


 

Mivel az epilepszia gyűjtőfogalmába sokféle eredetű, lefolyású betegség tartozik, kezelése sem egységes.


Minden rohamfajtára eltérő gyógyszer, esetleg gyógyszer-kombináció lehet hasznos.


Ma már sokféle hatásos gyógyszerrel rendelkezünk. Ezeket a betegek túlnyomó többsége jól tolerálja.


A gyógyszerelést a szakorvosok 3 rohammentes évig javasolják folytatni.


Részben a gyógyszer hatásossága, részben mellékhatásai lemérésére a beteget rendszeresen ellenőrzik, gondozzák.


A modern kezelésnek, gondozásnak köszönhetően a betegek többsége napjainkban már többet szenved a társadalom sajnálatos előítéleteitől, mint maguktól a rohamoktól.

 

 

 

Mit tegyünk, ha rohamot észlelünk?

 

 

 

A rohamok többsége olyan rövid, hogy beavatkozásra nincs szükség. Ha mégis, a következő alapszabályokat kell betartani: a beteget a sérülésektől védeni kell.

 


Ezért tartsuk meg, vagy fektessük puha helyre.


Amennyiben eszméletlen, fordítsuk oldalra, hogy nyála kifolyhasson.


Ne tegyünk semmit a szájába. Semmiképpen se gátoljuk a végtagok rángását.


Hagyjuk pihenni a roham után.


Ha nem tudjuk, hogy a rosszullétet epilepszia okozta, hívjunk mentőt.


Akárcsak abban az esetben, ha a roham 1-2 perc alatt nem szűnik.


Ha jártas a szülő vagy gyerekközösségekben a gondozó, végbélbe fecskendezhető gyógyszerrel meg lehet szüntetheti gyermeknél az elhúzódó rohamot.

 

 

 

 

Epilepszia gyerekkorban

 

 

 

 

Ezerből hét vagy tíz olyan gyerek él hazánkban is (tehát 17-20 ezer), akinek életében már volt epilepsziás rohama.

 

Mint mondtuk, minden epilepsziával élő gyereket másképpen kell kezelni, hiszen csak kevésnek van nagyrohama, sokan csak absence epilepsziával élnek.

 

Sokuknak van éjjel, nagyon ritkán, esetleg évente egy alkalommal rosszullétük.

 

Legtöbbjüknek megfelelő gyógyszeres kezelés és gondozás mellett egyáltalán nincs rosszulléte, és úgy élhet, mint legtöbb társa.

 

Ma az epilepsziás gyerekek 80-85%-át az orvosok rohammentessé tudják tenni és 75%-uk véglegesen meggyógyul, azaz a gyógyszerek elhagyása után sem tér vissza problémája.

 

A betegeket sújtó hátrányos megkülönböztetés kivédésére a többségben lévő jóindulatú formákat a szülők sokszor eltitkolják.

 

Sajnos az epilepszia társadalmi megítélése a súlyos, nehezen gyógyuló betegek észlelésén alapul, és még napjainkban is jóval borúlátóbb, mint a valóság.

 

Széles körben ismertté kell tenni: a gyerekek nagy részének életében az epilepszia múló epizód, nem befolyásolja a szellemi teljesítményt, a társadalmi beilleszkedést, hiszen Van Gogh, Julius Caesar, Nagy Sándor, és Dosztojevszkij is epilepsziás volt.

 

 

 

Mit szabad és mit nem?

 

 

 

Az iskolai tevékenységekbe (testnevelési óra, kirándulás, közösségi programok) nyugodtan bekapcsolódhatnak az epilepsziával élő gyerekek is.


Ez azért is kívánatos, hogy ne váljanak a betegség miatt elszigeteltté, magányossá, ne érezzék magukat kirekesztettnek. Az epilepsziaellenes gyógyszerek kissé ronthatják a mozgás összerendezettségét, ezért ne erőltessük a bonyolult gyakorlatok végzését.


Ne tiltsuk el a gyereket a sportolás örömeitől!


Úszni is megtanulhat, szigorú felnőtt felügyelettel, kerékpározhat bukósisakkal a fején, és korcsolyázhat is.


Otthon az éles bútorsarkokat, illetve konnektorokat lássuk el védősarokkal és védődugókkal.


Az üvegajtókra tegyünk védőrácsot, vagy átlátszó öntapadós tapétát, így nagyobb eséskor sem okoznak sérülést.


A mellékhelyiségek ajtaját soha ne zárjuk kulcsra.


A kádban való fürdés helyett a zuhanyozás ajánlott, bár ez sem mindig veszélytelen.


Használjunk csúszásmentes gumiszőnyeget.


Családtervezés, gyermekvállalás epilepsziával élőknek Jó tudni, hogy az epilepszia elleni gyógyszerek (antiepileptikumok) és a fogamzásgátló tabletták kölcsönösen rontják egymás hatékonyságát, ezért a fogamzásgátló gyógyszer adagját emelni kell, illetve gyakran kell mérni a gyógyszerek vérszintjét.


Terhesség alatt az antiepileptikumok vérszintje sokszor csökkenhet, ezért a terhesség alatt a gyógyszerszinteket fokozottabban kell ellenőrizni.


A beteg kismama gondoljon arra, hogy a szoptatás fenobarbital és primidon kezelés esetén, illetve a csecsemő aluszékonysága miatt tilos.


 

Epilepsziás nő gyermekvállalásakor az anya betegsége a kicsi gondozásában nem jelent különösebb terhet, bár a kisbaba hazaérkezése után szigorúbb rendszabályokat is be kell vezetni a család mindennapi életében.

 

 

Ne fürdesse a csecsemőt egyedül, praktikusabb a gyereket kiságyban nedves szivaccsal letörölni, vagy a földre tett babakádban kevés vízzel lemosdatni.

 

Cumisüvegből a földön ülve etesse a babát, támassza hátát a falnak, és tegye a gyereket alacsony etetőszékbe, gyerekhordozóba, szíjazza be és olyan távolságra ültesse, hogy rosszulléte esetén se okozzon sérüléseket neki.

 

 

Soha ne hordozza a kicsit a karján, még a lakásban sem.

 

 

Használjon műanyag gyerekhordozót, babakocsit, ha egyedül van otthon a kicsivel.

 

 

Ha már tud járni a kisgyerek, a veszélyesebb házimunkákat (pl. vasalást) akkor végezze, ha alszik a baba, vagy tegyen rácsot a konyhaajtóra.

 

 

Lakáson kívül: ha kertes házban lakik, a kaput mindig zárja be.

 

 

Ha az utcára viszi a kisgyereket, mindig kapcsolja be a babakocsi vagy a hordozó szíját.

 

 

Ha már biztonságosan jár, kis kantárral kapcsolja a csuklóhoz, hogy rosszulléte esetén se menjen közben „világgá”.


 

A gyógyszereket mindig gondosan elzárva kell tartani, hiszen jelenlétük a lakásban állandó veszélyforrás lehet.

 

 

A nagyobb gyerekeknek a betegségről mondjunk el annyit őszintén, amennyit megérthetnek.


A kicsik hamar megtanulják azt is, hogy pl. anyjuk rosszulléte esetén mit csináljanak.

 

 

Legyen egy közösen kialakított tervük, amit a gyerek roham esetén végrehajthat, ezzel a rá nehezedő pszichés teher is csökken.

 

 

 

 

Dr. Szabó Alexandra
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!